Location : Banilad, Cebu City
Typology: Residential
Status: Built 2015
Lot Area : 400 sq.m.
Client: Albert and Stejorry Co

Co Residence

Before engaging this project, we first had to ask ourselves the age old question being faced by architects doing renovation/extension projects. Do we take something new and make it look old in order to blend with the current environment, or do we highlight that contrast and let it tell a clear storey between old and new. Our answer was the latter and here’s why. Rather than spend to make something new look old and be governed by the architectural style of current structure(i.e. maintaining the proportion of windows and other fenestrations, the roof pitch, etc.), why not introduce a new architectural style that becomes more responsive to the built environment , clearly signifying the evolution of the home into this modern dwelling for the new family.

To do this we looked intently at the site and found that the extension we proposed to make was facing directly west towards the afternoon sun and would be highly visible to passersby along the main access road. The resulting solution was a direct response to this dilemma. By providing vertical louvers we were able to solve the problem of excessive heat from entering the home. These vertical louvers also served a second purpose, by orienting them strategically we were able to block the views of passersby thereby providing privacy for the family while still providing a generous amount of natural light to filter in through the large windows.