Location: Jagobiao, Mandaue City
Typology: Residential
Status: Construction Documents
Lot Area: 600 sq.m.
Floor Area: 281.50 sq.m.

PDA House

The client’s admiration for the light, breezy & vernacular nature of Balinese architecture was the primary inspiration for the design of this residence. The simple yet balanced composition of volumes and bold architectural lines allow the materials to take center stage; an ever-present feature in Balinese vernacular architecture.

Breeze blocks located on the second floor immediately capture one’s attention becoming the clear focal point of the exterior facade while adding some much-needed texture to the subdued palette. These breeze blocks also allow air to permeate throughout the home creating a gentle breeze during certain times of the day and act as the perfect complementary feature to the home’s open floor plan.

The steep roof pitch and exaggerated horizontality of the entire structure create the impression of a non-intimidating, low-lying home. Lastly, the restrained approach to the design and strategic use of materials allows the owner to build his dream home without the need for an exorbitant budget.

The spatial configuration of the home is divided into two zones according to their level of privacy; the first wing contains semi-private areas such as the dining, living, & family room. The second wing houses the more private bedrooms.

The wide hallway on the ground floor doubles as a spacious lanai that opens up into the garden, curating the experience of feeling like you’re still outside even as you enter the home. Acting both as a transitory and secondary living space, these overlapping functions also ensure that no space is left unused within the house.

On the second floor, the hallway is flanked by breeze blocks on one side and full-length bi-fold doors on the other which allow the entire area to be fully ventilated. The high ceiling accented with exposed rafters showcases the structural frame of the roof and creates a light & airy ambiance. These elements complemented with a small rock garden open the home to its environment and effectively blur the lines between the inside and out.

Lying at the heart and center of the site is the garden towards which all main rooms are oriented and tied together. Direct connection to the garden is emphasized in the lanai, hallways, and the living room, with sliding glass & louvered doors that completely open up the interiors to the outside.

In contrast, the master bedroom has more controlled access to the views. Limiting the fenestrations facing the main living areas helps to preserve privacy while still providing direct views and access to the garden. Clean finishes, warm wood tones, and subtle fabrics create a light, relaxing ambiance, while the choice of locally-made furniture adds character to the overall space.

Above it, the common bedrooms on the second floor introduce a more subdued palette to allow for future modifications, becoming flexible enough to change as their children grow and begin to express their own personalities.

Comprising the semi-private zone of the residence are the guest room and the family room on the second floor and the great room on the ground floor. This stacked configuration of spaces creates one great hall where the entire family can see and hear each other despite the different activities they may be doing.

Through visual and acoustic connection, users from different parts of the house are able to interact with one another, forming a dialogue among spaces; the underlying theme for this two-storey residence.